Home » Privé » Reisverzekering

Reisverzekering

Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering is een verzekering die schade dekt die zich kan voordoen in aanloop naar of tijdens het reizen. Hierbij bestaat er een onderscheid tussen materiële schade zoals je bagage en persoonlijke schade zoals ziekte en/of ongeval die je in je vakantie of tijdens je reis kunt oplopen. Er zijn diverse soorten reisverzekeringen, zoals een kortlopende
reisverzekering, een doorlopende reisverzekering en een wereldreisverzekering. Op deze pagina gaat het specifiek over de doorlopende reisverzekering.

Nieuwschierig naar onze zeer scherpe premie, bereken deze hier!

Een doorlopende reisverzekering is een reisverzekering die het gehele jaar dekking biedt. Dat betekent dat u niet voor iedere reis, dagtrip of weekendje weg een nieuwe reisverzekering hoeft af te sluiten, maar dat er altijd dekking is. Een doorlopende reisverzekering is met name interessant als u regelmatig op reis gaat (incl. weekendjes weg, dagtrips, etc.). Een doorlopende reisverzekering is dan allereerst praktisch: u hoeft er dan niet iedere keer aan te denken om een reisverzekering af te sluiten. Bovendien geldt dat u bij regelmatig reizen al snel voordeliger uit bent met een doorlopende reisverzekering.

Dekkingen van een doorlopende reisverzekering?

Bij een (doorlopende) reisverzekering kunt u vaak zelf kiezen welke dekking(en) u wenst. Hieronder beschrijven we een aantal dekkingsmogelijkheden die door veel maatschappijen aangeboden worden:

Bagagedekking
De basis van iedere reisverzekering is dat uw bagage verzekerd is tegen schade, verlies en diefstal. Hierbij geldt normaal gesproken een maximum uitkeringsbedrag. Bovendien kunnen voor waardevolle items als fototoestellen, mobiele telefoons, sieraden en geld bijzondere voorwaarden gelden.

Medische kosten
Onder deze rubriek vallen kosten van artsen, ziekenhuis e.d. Deze kosten kunnen gedekt zijn onder uw zorgverzekering. Het hangt echter van uw zorgverzekering af of en in hoeverre alle medische kosten die zich in het buitenland voor kunnen doen gedekt zijn. Het is daarom in veel gevallen raadzaam om deze dekking mee te nemen.

Reisgebied: Europadekking of Werelddekking
Vaak biedt een reisverzekering standaard een Europadekking aan. Dat wil zeggen dat de reisverzekering standaard dekking biedt voor schades die ontstaan op het moment dat u door Europa reist. Deze dekking is vaak uit te breiden (tegen extra betaling) tot een Werelddekking. Hierbij kan het zijn dat bepaalde landen of regio’s uitgesloten worden.

Wintersportdekking
Vaak valt de wintersport – gezien het verhoudingsgewijs hoge risico op materiële en fysieke schade – niet onder een standaarddekking van een reisverzekering. Indien u wintersportdekking wenst, dient u bij de meeste maatschappijen een aanvullende verzekering/dekking af te sluiten.

Gevaarlijke sporten dekking
Bepaalde sporten leveren een verhoudingsgewijs hoog risico op. Denkt u hierbij aan wintersporten (zie wintersportdekking), duiken, raften en bergsporten. Bij de meeste verzekeraars geldt dat u ook voor deze sporten een reisverzekering kunt afsluiten. Vaak vallen deze risico’s niet onder de standaarddekking. Autohulp dekking: Op het moment dat u tijdens uw reis autopech krijgt, kan een autohulp dekking handig zijn. Afhankelijk van de gekozen reisverzekering, kunnen zaken als autohulp, een vervangende auto en het vervoeren van de kapotte auto naar Nederland onder de dekking vallen. Het kan zijn dat bepaalde gebeurtenissen ook al onder uw autoverzekering gedekt zijn, dus houdt hiermee rekening bij de keuze van uw reisverzekering.

Annuleringsverzekering
Bij veel maatschappijen is een annuleringsverzekering een losse verzekering. Toch valt deze niet los te zien van de reisverzekering. Met een annuleringsverzekering zorgt u ervoor dat u (een deel van) de kosten van een geplande reis terugkrijgt op het moment dat u door omstandigheden de reis moet annuleren. Ook als u vanwege omstandigheden een reis af moet breken geldt dat veel annuleringsverzekeringen tot uitkering overgaan. Hierbij geldt echter wel dat lang niet alle redenen die kunnen leiden tot een annulering ook een uitkering tot gevolg hebben: er moet dan wel sprake zijn van een oorzaak die in de polisvoorwaarden staat vermeld. Hierbij moet u denken aan ernstige zaken als het overlijden van een familielid, een onverwacht en onvrijwillig ontslag of een ernstige ziekte van de verzekerde of 1 van diens gezinsleden.

Let op: de genoemde keuzemogelijkheden en rubrieken hoeven niet bij iedere verzekeraar te gelden! Bovendien geldt dat niet bij alle juridische geschillen en in alle situaties dekking bestaat. Wij raden u aan om – voordat u een doorlopende reisverzekering afsluit – altijd goed de voorwaarden te checken.

Voor meer informatie raadpleeg hier de productwijzer.

Kies de juiste doorlopende reisverzekering

Er is een zeer groot aantal doorlopende reisverzekeringen beschikbaar waardoor een goede vergelijking heel belangrijk is. Wij helpen u graag met deze vergelijking.